ORDINEA ZILEI vorbește cu Andrei despre Academia1,61

Turismul de aventura, o noua abordare in programele de dezvoltare personala

Andrei Samoil este un tanar care la 30 si un pic de ani a ajuns sa faca foarte multe lucruri. Este arhitect, formator, speolog, instructor de Aikido si schi, trainer, fost lider de cercetasi, muntoman, scafandru si mai nou parasutist. Pe langa toate acestea, in 2012, Andrei a fondat Academia 1,61, program pe care l-a „crescut”. Cei care vin la Academia 1,61 au ocazia de a deveni parte dintr-un proiect inedit de dezvoltare personala, prin turismul de aventura.Andrei vorbeste intr-un interviu pentru Ordinea Zilei despre traseul pe care l-a urmat pentru a pune pe picioare un business mai putin intalnit, asa cum este Academia 1,61.Cand a fost infiintata Academia 1,61? Ce ti-ai propus sa realizezi prin intermediul acestui proiect?Academia 1,61 a aparut prima data sub acest brand la sfarsitul anului 2012, desi, noi desfasuram acest tip de activitati de mai demult, dar sub alte organizatii sau denumiri. Programul este unul de educatie non-formala si urmareste dezvoltarea personala a participantilor prin turism de aventura. Altfel spus, mai simplu, noi am observat ca cele mai spectaculoase cresteri in ceea ce priveste dezvoltarea personala au loc atunci cand suntem scosi din sfera noastra de confort, din mediul nostru caldut, controlat si familiar.Astfel, desi sunt multe moduri de a scoate pe cineva din sfera de confort, noi preferam sa o facem printr-o serie de activitati spectaculoase si memorabile cum ar fi tabere de supravietuire, de speologie, de SCUBA Diving, biciclete, schi, alpinism si altele. Am descoperit ca pe parcursul acestui tip de activitati destul de solicitante, participantii devin foarte receptivi la feedback, constienti de ei insisi si sensibili la sfaturi, fiind si predispusi la a descoperi tot felul de lucruri interesante despre ei si personalitatile lor. 

 De ce Academia 1,61?

Suntem “academie” pentru ca suntem un proiect educational si suntem 1,61 pentru ca aceasta este Proportia de Aur (numarul lui Fibonacci). Aceasta proportie, concluzionau renascentistii, se regaseste foarte des in natura si cu precadere acolo unde apar spirale sau un anumit tip de progresii (dispunerea semintelor pe conurile de brad, pe floarea soarelui, spirala melcilor etc.). S-a vehiculat chiar ideea cum ca acest numar ar fi esenta frumosului si al echilibrului, fiind asociat cu frumusetea naturala si, astfel, suntem 1,61 pentru ca suntem in cautarea acestei esente, a Proportiei de Aur, in oricare din participantii nostri.

Ai fost mereu antreprenor sau acesta este primul business de acest fel pe care-l dezvolti?

Am fost mereu antreprenor, inca din facultate (Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti). Mai am o firma de proiectare de arhitectura care, insa, acum a trecut pe planul al doilea. Cu toate acestea, nu am mai dezvoltat pana acum un proiect asemanator.

Academia 1,61 nu o simt ca pe o afacere in adevaratul sens al cuvantului intrucat consider ca beneficiile materiale sunt undeva pe un plan secund, prioritare fiind programele si efectele pe care le producem in participantii nostri.

Ce investitii presupune un astfel de business?

Programul, asa cum este acum pus la punct, nu presupune investitii foarte mari in echipamente sau materiale, ci mai degraba in echipa, in educatia polivalenta a trainerilor. Specifice noua sunt povestile cu morala, cadrul imaginar creat in excursiile noastre, cadru ce include si inglobeaza armonios toate atelierele si activitatile astfel incat mesajul sa fie perceput clar si simplu de participanti. Un astfel de program probabil nu ar putea fi creat de un simplu instructor sportiv si nici de un singur psiholog fara experienta in teren. Este nevoie de o echipa formata, functionala si polivalenta.

Cum este structurata echipa pe care se bazeaza Academia 1,61?

Miezul programului Academia 1,61 este format din trei persoane: Ioana Samoil, Anca Roca si Andrei Samoil. Noi impingem cel mai tare si facem lucrurile sa se invarta. Practic, Ioana este managerul de proiect, Anca se ocupa de partea de PR si de vanzari, iar subsemnatul de elaborarea si supervizarea implementarii programelor. Mai avem un colaborator foarte apropiat in persoana lui Gabriel Balaci, doctor in psihologie si lector universitar, care ne ajuta, ne valideaza si ne verifica programele astfel incat impactul acestora sa fie maxim. Din cand in cand, Gabi ni se alatura la activitatile mai mari si mai complicate. Totodata, in activitatile noastre, avem grija sa avem intotdeauna un trainer la maxim cinci participanti, putand organiza fara probleme grupuri de pana la 150 de persoane, in functie de eveniment, cu colaboratorii, trainerii si formatorii pe care ii avem.

Cine este concurenta voastra pe piata locala sau sunteti pionieri printr-un astfel de proiect?

 Nu cred sa mai fie cineva care sa faca exact ce facem noi. Povestea cu sfera de confort nu este noua si fiecare trainer incearca sa isi scoata subiectii din aceasta sfera in felul sau. Aceasta este metoda noastra, prin turism de aventura si activitati generatoare de adrenalina. Pentru participantii nostri de pana acum a functionat de minune!

Care sunt planurile de viitor si cum va arata Academia 1,61 peste 5 ani, in viziunea fondatorului sau?

Proiectul Academia 1,61 (deschis sub Asociatia 1,61) va deveni o umbrela pentru programe similare si se va extinde adaugand taberelor si evenimentelor existente si programe sociale, programe de formare profesionala, de terapie, cursuri, precum si un dojo de Aikido Aikikai (Shinri Dojo) – o continuare logica pe directia dezvoltarii personale pe care dorim sa o generam in participantii la programele noastre. Am demarat deja aceste planuri si suntem increzatori ca avand rabdare si mizand pe o dezvoltare durabila le vom realiza poate chiar mai repede de 5 ani.

Cine este Andrei Samoil si de ce crede in aceasta maniera de dezvoltare personala?

Imi vine greu sa vorbesc despre mine… Andrei este arhitect, trainer, formator, fost lider de cercetasi, speolog, muntoman, sensei de Aikido, instructor de schi, calator impatimit, motociclist, scafandru si, mai nou, parasutist. Pe mine, toate aceste activitati si pasiuni m-au ajutat sa ma descopar, sa imi cunosc limitele si sa inteleg mai bine lumea din jur. Doresc sa le arat si altora ca, daca isi pun mintea, daca si-o deschid catre nou, daca gasesc in ei o farama de curaj, pot ajunge foarte usor unde nici nu banuiesc. Cred ca suntem mult mai puternici decat credem si avem un potential fantastic pe care nici nu il banuim. Trebuie doar sa ne lasam trasi afara din sfera noastra de confort.

Articol preluat de pe www.ordineazilei.ro

https://www.ordineazilei.ro/life/p/turismul-de-aventura-o-noua-abordare-in-programele-de-dezvoltare-personala


Deprecated: Function wp_img_tag_add_loading_attr is deprecated since version 6.3.0! Use wp_img_tag_add_loading_optimization_attrs() instead. in /home/x32acdm1/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031

Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/x32acdm1/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031
academia
academia
Articles: 221